Címlap Rómer 2015.
Rómer Flóris Emlékév 2015 Nyomtatás

Rómer Flóris születésének 200. évfordulóját "Rómer Flóris Emlékév 2015." elnevezésű kulturális és természetismereti eseménysorozattal szeretnénk megünnepelni nemcsak a Bakonyban, hanem minél szélesebb körben. Ehhez tovább keressük partnereinket és támogatóinkat.

Rómer Flóris, a Bakony kiváló ismerője, bencés rendi pap és tanár, 1815 április 12-én született, Pozsonyban. A győri bencés gimnáziumban 1839-től lett tanár, a latin és a magyar tárgyak után természetrajzot tanított, és elkezdte megszervezni a gimnázium természetrajzi gyűjteményét. Diákjai körében rendkívül népszerű volt, "...leginkább azért, mert nem könyvből magyarázott, hanem az élő természetet tárta fel tanítványai előtt, kikkel sűrűn tett kirándulásokat." - írja róla Hampel. Ezen kirándulások és önálló gyűjtőútjai alkalmával is rengeteget gyűjtött, nemcsak természetrajzi vonatkozásban, hanem régészeti és kultúrtörténeti anyagot is. Így a bencés gimnázium természetrajzi gyűjteményéből lassan kinőtt egy önálló győri múzeum teljes anyaga, mely a később létrejött, és mai is létező Xantus János Múzeum gyűjteményének is alapja lett. Rómer természetrajzi munkásságának csúcsa az 1859 nyarán tett bakonyi gyűjtőút. Az itt született úti leveleit (kiegészítve naplójának jegyzeteivel) barátai javaslatára önálló könyvben adta ki 1860-ban, "A Bakony - terményrajzi és régészeti vázlat" címmel. Egyesületünk ezt a művet, az első megjelenés 150. évfordulóján, reprint kiadásban, 2010-ben újra megjelentette.

Rómer tudományos működésének nagyságát emeli, hogy a fentiek ellenére mégsem, mint természettudós vonult be a köztudatba , hanem mint régész. "A Bakony"-nyal gyakorlatilag lezárta természettudományi kutatásait, és ezután csak régészettel foglalkozott, akadémiai címét is régészeti témában védte meg.